Countdown
expired

A szabadulós játékról

Mi az a szabadulós játék?

Fantasztikusan népszerű, az emberi kapcsolatokra épülő csapatépítő játék, egy izgalmas szabadidős élményprogram.

A szabadulós játék lényege

A SZABADULÓSZOBÁK a kisiskolástól a nagymamáig szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy órára teljes mértékben kikapcsolódni, feltöltődni, és egy időre teljesen elfelejteni a hétköznapok gondját, baját! Aki szerette annak idején a Fort Boyard, Az erőd, vagy Játék Határok Nélkül című vetélkedőket, vagy szereti megoldani a tévében futó nyomozós krimiket, helyszínelős sorozatokat, az most élőben, barátai, vagy kollégái társaságában teheti magát próbára hasonló szituációkban.

Mire van szükséged a szabadulós játékban?

A játékban nincs szükség lexikális tudásra, és másodfokú egyenleteket sem kell tudni megoldani, pusztán a józan paraszti eszünkre kell támaszkodnunk.

Csapatépítés a szabadulós játékban

A szobák típusától függően az érdeklődők sok nevetésre, vagy ellenkezőleg pont borzongásra, számíthatnak. Azonban egy dolog közös, valamennyi szobában, csapatmunka, összefogás nélkül senki sem lehet sikeres! A szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egy megoldható, és logikus feladatrendszert alkotva.

A szabadulós játék alapkoncepciója

S bár valamennyi szabaduló szoba alapkoncepciója nagyon hasonló, 2-6 fős csapatoknak egy zárt ajtajú szobából/szoba rendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek megoldásával, a játékok egyediségét a szoba köré felépített kerettörténet adja, az, hogy melyik korba, helyszínre, filmbe, milyen rejtélyes ügyhöz repíti vissza a játékosokat a szoba üzemeltetője. A játékosok rengeteg téma közül választhatnak, bankrablás, szökés, menekülés a gonosz boszorkány elől, atombomba semlegesítése, eltűnt személy megkeresése, és még számos téma várja a játékosokat.

A szabadulós játék kialakulása

A 2011-ben hungarikumként indult játék ötlet sikere a mai napig töretlen. Egyre több céges rendezvényt, és komplett osztálykirándulásokat szerveznek szabaduló szobákba, de mára már múzeumok, könyvtárak is szabadulószobákkal bővítik szolgáltatásaikat, országszerte. Magyarországon számos ismert ember is hódol ennek a szórakozási formának. Peller Károly, Kozák Danuta, Keleti Andrea, Cseh László, Müller Attila is kipróbálta már valamelyik szabadulós szobát. És aki egyszer kipróbálta, az nehezen szabadul az élmény fogságából.

A magányos számítógépes játékokkal összehasonlítva ez a trend több, mint szívet melengető, hisz a közvetlen emberi kapcsolatokra, a kommunikációra épít.

A pszihológus véleménye

„A szabadulós játék nagyszerű lehetőség arra, hogy a résztvevők próbára tegyék és egyúttal fejlesszék mind formális logikai, mind kreatív gondolkodásmódjukat. Különösen jól fejleszti az együttműködési készséget és a hatékony kommunikációt. Ugyanakkor az ismeretlen feladathelyzet, az idő szorításával együtt próbára teszi a résztvevők stressz tűrését is. Ezért a szabadulószobában eltöltött 1 óra alkalmas az önismeret fejlesztésére és (kisebb létszámú) csapatépítésre is. Hiszen itt gyorsan kiderül, hogy ki hogyan reagál az ismeretlen kihívásokra, mennyire tud koncentrálni és teljesíteni időnyomás alatt, hogyan és mivel tud hozzájárulni a közös munkához, mennyire aktív vagy passzív része lesz a csapatnak, hogyan kommunikál a csapat egymással, stb.

Különösen figyelmébe ajánlom ezt a játékot kiskamasz, kamasz gyerekek szüleinek! Napjainkban nagyon sok gyerek rengeteg időt tölt "kettesben" a számítógépével, okostelefonjával. Ezért különösen fontos, hogy a szülők tudjanak olyan élvezetes időtöltést találni, alternatívát kínálni gyermekeik számára, amelyek ellensúlyozásképpen épp az együttműködési és kommunikációs készségeket fejleszti úgy, hogy azonnali pozitív visszajelzést, sikerélményt nyújt a gyerekek számára!” – egészítette ki Molnár-Sefcsik Yvette, pszichológus